איך להתנהג בזמן באלאנס

מיועד למוסיקאים מופיעים – דברים שכדאי לדעת וכללי התנהגות בזמן באלאנס להופעה חיה

מאת אורן גלעד

Drums on Stage

מטרת הבאלאנס

כל מי ששמע הופעה חיה מימיו, מכיר את המצב המעיק שבו תקלות בסאונד מפריעות לחויית ההקשבה הרציפה: צפצופים מחרישי-אזניים, זמזומים מציקים ושאר מפגעים. אם אי פעם עליתם להופיע על במה, אתם בטח יודעים כמה קשה לתת מאה אחוז, כשאתם לא שומעים מספיק טוב את עצמכם או את הנגנים האחרים. בדיוק כדי למנוע מפגעים כאלה נערכת בדיקת סאונד במקום בו מתוכננת ההופעה, עוד לפני כניסת הקהל. שלב זה נקרא ‘באלאנס’ (Balance) בז’רגון המקומי והמטרות שלו הן:

  • הרכבה מראש של כל הציוד הדרוש מבחינת כלי-הנגינה ומערכת-ההגברה, בדיקתו וצמצום הסיכוי לתקלות וקלקולים לא צפויים.
  • מתן אפשרות לטכנאי-ההגברה (סאונדמן) למצוא איזון בין הכלים, המשרת את המופע באופן הנכון מבחינה סגנונית ובהתאם לתכונות האקוסטיות של המבנה.
  • מתן אפשרות למופיעים להיערך מראש בנוחות על הבמה כדי להופיע במצב אופטימלי מבחינת מרחב אישי, תפקוד הציוד והסאונד המבוקש.

הכנות מראש

עם הזמן והנסיון, יש כמה דברים שתוכלו לעשות בתור מבצעים כדי לייעל את תהליך הבאלאנס. מקדו את המאמצים לתחומים הבאים:

  • הבנת הצליל האישי: גם אם אין לכם עדיין ידע בסיסי בתחום הסאונד, הקשיבו לדוגמאות שאתם רוצים להשמע כמוהן ונסו לאפיין את האיכויות שמרכיבות את הצליל. למדו לקרוא בשם לדברים שתרצו לרכוש לעצמכם וגם לאלה שתרצו להמנע מהם. “הד של אמבטיה”, “סאונד שירה סתום” וכדומה. החרוצים שביניכם יכולים ללמוד גם איך לתרגם אותם למושגים מקצועיים מוכרים, אבל קודם כל – למדו את האוזן להקשיב ולחפש. ככל שתגיעו לזמן ההופעה עם תפישה יותר מגובשת של הסאונד אותו תרצו להפיק, כך תוכלו לשחזר אותו יותר בקלות על הבמה ביחד עם הסאונדמן.
  • הבנת הצליל הקבוצתי: קחו צעד הצידה והשתדלו לחשוב איך הכל נשמע ביחד. איך הכלי שלכם מתפקד בסגנונות שונים? איך הוא תומך באחרים בזמן-ליווי? איך הוא משתלב באופן אידיאלי, מבלי להפריע או להבלע? קבלו פידבק מאחרים לגבי האופן שבו אתם נשמעים.
  • ציוד, ציוד, ציוד: מגבר שמזמזם? קליד שנתקע? גיטרה עם מגעים דפוקים? תשאירו אותם בבית. חובה לשמור על ציוד תקין ולהכיר אותו מכל הכיוונים כדי לדעת איך לפתור בעיות על המקום. בנוסף, חשוב ביותר להביא גיבוי לפריטי ציוד שאי-אפשר להסתדר בלעדיהם. הלכה ההופעה בגלל פדאל-בס תקוע? בפעם הבאה יהיה לך אחד אקסטרא בבג’אז.
  • מפרט טכני: מדובר בסוג של חוזה עם המקום בו אתם מתכוונים להופיע. מטרתו ליידע את הנוגעים בדבר עם אילו כלים אתם מתכוונים להגיע, איפה תרצו לסדר אותם על הבמה ותיאום צרכים נוספים. תוקף המסמך נע בין מחווה של רצון-טוב לבין הסכם משפטי מחייב – תלוי באם מדובר בערב במה-פתוחה בפאב השכונתי או בהופעה מסודרת שנקבעה מראש.
Sound Mixer

עבודה מול סאונדמן

טכנאי-קול מתחום ההגברה נוטים להתחלק לשני סוגים: אלה שקשובים, סבלניים ורוצים להעלות ביחד איתכם הופעה מצוינת ואלה שחושבים שאתם האויב הכי גדול שלהם ומטרתכם בחיים היא למרר את שלהם. הם לא לגמרי טועים – לפעמים אתם עושים את זה. אז איך תסתדרו עם שניהם על הצד הטוב ביותר? השתדלו להיות מודעים לתהליך העבודה שלהם, לדעת למלא את חלקכם וגם לא להקשות ולהפריע.

סדר ותהליך עבודה

לפני שתתחילו עם הבאלאנס, על הסאונדמן לסיים את הקמת מערכת ההגברה ובדיקת הקוים. בשלב זה לא עולים לבמה ולא מפריעים לו. הגעתם בזמן? תציגו את עצמכם ותגידו שאתם מוכנים בצד. כמובן שבתור מבצעים, יש לכם זכות לקבל מענה לכל הצרכים שלכם, אבל בשלב זה ההצגה היא שלו. תנו לו לנהל אותה. אלה שלבי הבאלאנס:

  • הגברה לכל כלי: הסדר המקובל שבו הסאונדמן מגביר את הכלים הוא: תופים, בס-תופים, גיטרות, קלידים, מחשב, כל כלי אחר ובסוף שירה ראשית וקולות ליווי. מן הסתם, הסדר יכול להשתנות בהתאם לאילוצי זמנים, איחורים או שיטות העבודה המועדפות על הטכנאי.
  • באלאנס לכולם: כל הלהקה מנגנת ביחד כדי לאפשר לטכנאי לאזן את הווליום של הכלים ולוודא שאף אחד לא נבלע או מתבלט יתר על המידה.
  • מוניטורינג: שלב קריטי ביותר. בזמן הופעה חיוני שכל הנגנים שעל הבמה יוכלו לשמוע באופן ברור את עצמם ואחד את השני. לשם כך מוצבים על הבמה מספר רמקולים (מוניטורים) בהם אפשר לקבל תוספת הגברה של כל הכלים שאתם לא שומעים – שלכם או של אחרים. זה הזמן להיות ערניים ולוודא שאתם שומעים את הנגנים שאיתכם – במיוחד את אלה שאתם מסתמכים על תקשורת איתם בזמן ההופעה. אם אתם לא מצליחים לשמוע את כולם, בקשו להגביר אותם במוניטור הקרוב אליכם.
  • הרצה: מטרת השלב האחרון היא לנגן ביחד כמה קטעים (בהתאם לאילוצי-הזמנים), כדי שהסאונדמן, מבחינתו, יוכל להתפנות לתת פיניש סופי לסאונד, ושההרכב יוכל לוודא שהכל תקין ושכולם שומעים את כולם.

עשה ואל תעשה

  • כאמור, כל הופעה נסגרת מראש בהתאם למפרט טכני – בכתב או בע”פ. השתדלו לא להפתיע בבאלאנס עם דרישות מורכבות ולא ריאליות. בנוסף, אם לא שלחתם מפרט שמכיל את מיקומי הבמה של הנגנים, אל תגיעו באיחור לבמה שכבר הורכבה ורק אז תבקשו להחליף בין התופים לפסנתר כנף. זאת אומרת, אלא אם אתם ממש רוצים לעצבן את הסאונדמן.
  • גיטריסטים וקלידנים: חובה עליכם לאזן בין האפקטים והסאונדים השונים שלכם לפני הבאלאנס. אל תחכו לתורכם לעשות סאונד על הבמה כדי לגלות קפיצות ווליום מחרישות אזניים בין ‘קלין’ ל-‘דיסטורשן’ או בין שני סאונדים שונים בקלידים. כנ”ל לגבי מפעילי מחשב והפלייבקים לכל שיר. כדי לקבל תוצאה טובה יותר מבחינת סאונד המיועד לבמה, מומלץ לבצע את האיזון בחדר חזרות ובווליום שאתם רגילים לנגן בו, ולא בין שתיים לארבע, על מגבר קטן, בבית של סבתא.
  • נגנים וזמרים: כשמבקשים מכם לשיר או לנגן כדי לעשות לכם סאונד – אל תעצרו עד שיגידו לכם. גם אם זה אומר לנגן 5 דקות רק על הטמטם הימני או לשיר א-קפלה עד מחר. בנוסף, כדאי לתת דוגמה מתוך חומרי ההופעה הרלבנטיים, ולא לשיר ‘יונתן הקטן’.
  • זמרים – אם בחרתם שיר עם הרבה פאוזות דרמטיות – הבאלאנס הוא לא הזמן. שמירה על משקל ומבנה זה מצוין, אבל הסאונדמן צריך לעבוד עם שירה בלתי-פוסקת ולא לחכות לנצח בין משפט למשפט.
  • אם אתם מתכוונים לבצע קטעים עם מנעד דינמי רחב, תכננו מראש והקפידו לנדב מיוזמתכם דוגמה מייצגת. לרוב אין זמן לבצע בבאלאנס את כל השירים שיהיו בהופעה, אז בחרו את הבולטים ויידעו את הסאונדמן, לדוגמה: “זה שיר מספר ארבע, שקט עם לחישות בשירה ומברשות בתופים”, או “זה שיר שמונה והוא הכי רועש שלנו”. מומלץ להדפיס דף עם סדר-מופע במיוחד עבורו ולרשום הערות כלליות שכאלה.
  • מתופפים שיודעים לעבוד עם מוניטור באוזניות – יידעו את הסאונדמן שאתם מעדיפים לקבל את הסאונד מהמוניטור ישר לאוזניות ובדקו אם זה אפשרי. ככל שיש פחות מוניטורים רצפתיים רועשים, כך הבמה תהיה שקטה ונוחה יותר להגברה.
  • אם אתם מגיעים להופיע עם הרכב שחייב לכסח, מומלץ לבחור מראש חלל הופעה שמתאים לנגינה בווליום גבוה. במקרים של אי-התאמה, השתדלו לעבוד ביחד עם הטכנאי כדי להגיע לתוצאה שלא תחריב את הסאונד על הבמה ועבור הקהל.
  • בהופעות בהן יש חילופי כלים (לדוגמה: גיטריסט שמחליף בין חשמלית לאקוסטית ובחזרה), יידעו את הסאונדמן כדי שיוכל להערך בהתאם ולחבר את הכלים הנוספים מראש. כמו כן, מומלץ להביא מהבית סטנדים לכלים הנוספים שיוצבו על הבמה.
  • בזמן שהסאונדמן עסוק בפתרון בעיות או בסידור הסאונד האישי לאחד הנגנים, אל תפריעו בדיבורים, כיווני-כלים או תרגול סולמות. זה גם לא הזמן לבקש עוד קאזו במוניטור. חכו לתורכם, אל תגרמו לסאונדמן להרגיש כמו גנן.
  • אל תאחרו. לרוב הבאלאנסים מוקדש זמן מאד מוגבל מלכתחילה והסיכויים הם גדולים שאם תאחרו תקלקלו את התהליך והאווירה לא רק לעצמכם, אלא גם לנגנים שאיתכם.
Playing with Max Pink
בהופעה עם מקס פינק • צילום: רימון

לסיכום

חשוב להבין את הקשר הצמוד שבין באלאנס טוב לבין הופעה מוצלחת. בנוסף, חשוב לא פחות לזכור שההתנהלות שלכם בזמן באלאנס היא חלק בלתי-נפרד מהחזות המקצועית והרושם האישי שאתם משאירים על אחרים. כבר יצא לי להיתקל במוסיקאים מוכשרים מאד, שהוכיחו את עצמם כמחריבי באלאנסים סדרתיים. כימיה מוסיקלית על הבמה בזמן הופעה נוצרת בין היתר מתוך יחסי-העבודה שהובילו אליה. יוצרים, מפיקים ומוסיקאים בכלל – יעדיפו לחזור לנגן עם אנשים שאפשר לסמוך עליהם. נצלו את ההזדמנות להיות כאלה.

יש לכם טיפים וטריקים משלכם לבאלאנס? מה כדאי לעשות וממה כדאי להמנע? ספרו לי בתגובות!

Leave a Reply